Begeleiding

De meditatieavonden worden begeleid door twee leden van de groep, die door het IZIN zijn geaccepteerd als meditatieleiders (lees eventueel hier wat dat betekent). Eén maal per maand is er een zenleraar bij.

Jurrian Arnold (1984) beoefent zenmeditatie sinds hij voor het eerst op bezoek kwam bij de zengroep in 2012. Sindsdien is hij regelmatig op de Noorder Poort geweest voor een zen-retraite. Naast zenmeditatie beoefent hij ook Kyudo, oftewel zenboogschieten. Jurrian is tevens contactpersoon voor de zengroep.

Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse (1963) is sinds 1982 bezig met boeddhisme en sinds 2018 aangesloten bij de zengroep in Delft. Zij heeft een aantal retraites gedaan, waaronder bij Thich Nhat Hanh in Plum Village en op de Noorder Poort. 

Pieter Hotei Verduin (1953) is filosoof en zenleraar (i.o.). Hij beoefent zen sinds 1986. Sinds 2017 neemt hij deel aan de zenleraar opleiding van het Internationaal Zen Institute, onder de inspirerende leiding van Jiun roshi. Hij startte in 2017 een zengroep in Haarlem en leidt ook de al langer bestaande zengroep in Bloemendaal.

Hij komt als gast-leraar eens in de maand langs bij de groep Zen-Delft. Op zentraininghaarlem.nl vind je meer over zijn werkwijze.

Geschiedenis

De zengroep in de Raamstraat in Delft is in 1996 opgezet door Dick Schroor samen met Tetsue roshi (toen nog Jishin).  De zengroep in Delft is verbonden aan het International Zen Center Noorder Poort  aangesloten bij het Internationaal Zen Instituut Nederland (IZIN).

Het IZI

Het International Zen Institute is opgericht in de Verenigde Staten door zenmeester Gesshin Prabhasa Dharma zenji (1931-1999), zenmeester is de Vietnamese Rinzai-lijn. De Nederlandse Jiun Hogen roshi is haar opvolgster en de huidige spirituele leidster van het IZI. Er zijn in heel Nederland groepen die zijn verbonden met het IZI.

In Memoriam.

Het is aan Dirk Schroor te danken dat deze zenmeditatiegroep er kwam in Delft. Hij begon in 1972 met Transcendente Meditatie, die hij tot 1996 intensief beoefend heeft. Daarna heeft hij een meditatiegroep dicht bij huis gezocht en gevonden. Het werd de zengroep van Tetsue Roshi (toen nog Annelies Mani Hendriks) die destijds bijeenkwam in een ruimte van een woongroep in de Tanthof in Delft. Hij heeft retraites gevolgd bij verschillende leraren, waaronder Maarten Houtman, Gesshin Myoko Prabhasa Dharma zenji en Jiun roshi. De laatste jaren ging hij naar naar Doshin Houtman. We missen nog steeds zijn rustige en evenwichtige stijl als meditatieleider. Dick Schroor is in oktober 2016 overleden.

Jurrian Arnold
Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse
Zenleraar (in opleiding) Pieter Hotei Verduin